Alkohol
Lubrikant společnosti – mužům dodává odvahy a ženy jsou po něm povolné. Etanol, nebo etylalkohol není třeba představovat. Přesto je potřeba se před jeho konzumací v těhotenství seznámit s několika fakty.
U těhotných žen může být schopnost odbourávat alkohol vlivem hormonů zhoršena. Alkohol putuje do těla dítěte v děloze skrze placentu velmi rychle. Zde však není, jako u matky, odbourán pomocí jaterních enzymů, protože tyto do 8. týdne těhotenství zcela chybí a ani poté nejsou játra a ledviny miminka dostatečně vyvinutá na to, aby si s alkoholem poradili. Vědecké studie dokazují, že pravidelné pití většího množství alkoholu způsobuje u dětí tzv. Fetální alkoholový syndrom (FAS), který se projevuje poruchami chování, sníženou inteligencí (mentální retardací), impulzivitou, agresivitou či hyperkinetickou poruchou a problémy s učením či porozuměním v sociálních situacích. Z fyzických obtíží se pak u dětí objevuje nízká porodní váha, poruchy růstu, abnormality v oblasti hlavy a mozku, srdeční a cévní vady a poruchy týkající se motorických dovedností a koordinace pohybů.
Z výše uvedeného lze vyvodit, že pití malého množství alkoholu v těhotenství u ženy nemusí být vysloveně škodlivé, ale kvůli možným komplikacím je doporučeno se mu zcela vyhnout. Ono ani otcům neuškodí si dát na chvíli od lahve pokoj a tím podpořit budoucí maminku.
Játra
Játra jsou výborným zdrojem železa a vitamínu A, který je nutný pro zdravý zrak a funguje jako antioxidant. Jeho vysoké množství však může způsobit u plodu vrozené vady. Játra navíc fungují v těle jako detoxikační orgán a mohou v sobě obsahovat větší množství toxinů. Buďte tedy při jejich konzumaci obezřetní. Stejně tak je potřeba dávat pozor na doplňky stravy s vyšším obsahem vitamínu A. Proto vždy dodržujte dávkování doporučené výrobcem.
Bezpečnější alternativou k vitamínu A je beta-karoten (provitamín A), který se na vitamín A v těle teprve přemění. Jeho zdrojem jsou papriky, mrkve, sladké brambory a rajčata. Z ovoce pak mango a meruňky.
Syrové maso a vnitřnosti obecně
Tatarák nebo třeba Haggis si budete muset s přítelkyní na chvilku odpustit. Syrové nebo nedovařené maso a vnitřnosti obecně mohou obsahovat toxiny nebo zbytkové množství hormonů z krmiv. Dále lze v těchto tepelně neopracovaných potravinách najít mnoho bakterií a parazitů způsobující toxoplazmózu, což je vážně onemocnění nebezpečné pro plod.
Plísňové sýry
Hermelín, niva, briee. Tak na tyhle pochoutky je potřeba si také dávat pozor. Jejich konzumace podporuje vznik mykóz a kvasinek v těle. Proto jejich konzumaci raději vynechte. Dále je potřeba se vyhnout stravování nepasterizovaných výrobků, mezi které patří některé jogurty a zahraniční sýry (např. Brynza). Tyto výrobky mohou obsahovat bakterie Listerie, která způsobuje onemocnění zvané Listerióza. Toto onemocnění může u těhotné ženy vést až k potratu. Proto pozorně čtěte informace na výrobcích, které kupujete.
Syrová/nedovařená vejce
Vejce by neměla chybět v žádném zdravém jídelníčku. Jsou výborným zdrojem zdravých tuků, vitamínu D, E, B5, B12, B2, B6 a K. Dále obsahují vysoké množství vápníku, draslíku, fosforu a kvalitních bílkovin. Je však potřeba vejce řádně tepelně opracovat, a to z důvodu možnosti výskytu bakterie způsobující salmonelózu. To to onemocnění může u matky vyvolávat nevolnost, zvracení, střevní potíže se silnými průjmy, bolesti hlavy, břicha a zvýšenou teplotu. Tyto příznaky zejména průjmy vedou k dehydratací a minerálové nerovnováze, která následně ohrožuje dítě uvnitř matky. Proto vejce vždy řádně tepelně opracujte.
Ryby s vysokým obsahem rtuti
Ve správném jídelníčku by měli být zastoupeny ryby, a to i u těhotných žen. Obsahují zdraví prospěšné látky zejména omega-3 mastné kyseliny. Mezi ty patří kyselina dokosahexaenová, která snižuje riziko předčasného porodu a obecně příznivě působí na průběh těhotenství. Je však potřeba z jídelníčku vyřadit ryby s vysokým obsahem rtuti. Rtuť u dětí, především u těch ještě nenarozených může způsobit snížené IQ, problémy s pamětí nebo třeba zhoršené motorické funkce. Proto se snažte nejíst ryby, jako jsou žralok, makrela, mečoun nebo třeba tuňák a český candát. Naopak můžete zařadit do jídelníčku lososa, tresku a sardinky.
Nápoje obsahující kofein
Káva, čaj, kolové nápoje. Ale i černá čokoláda a kakao. To vše obsahuje kofein, jehož množství je potřeba v těhotenství hlídat. Vědecké studie prokázali, že konzumace kofeinu v těhotenství ve větším množství může vyvolat předčasný porod nebo zapříčinit menší porodní váhu miminka.
Kofein je organická sloučenina, která funguje jako stimulátor centrální nervové soustavy (potlačuje vnímání množství adenosinu – únavového hormonu v těle) a že při užívání ve větším množství se stává drogou. Kofein také zrychluje tep a rozšiřuje tepny. Dále víme, že během těhotenství se prodlužuje doba vstřebávání kofeinu v těle matky a kofein se dostává skrze placentu do těla miminka, kdy však toto, vzhledem k nedokončenému vývoji, není zcela připravené na jeho zpracování.
Kofein nemusí partnerka během těhotenství zcela vynechat. Je však vhodné konzumaci kofeinových nápojů a pokrmu omezit na minimum. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje omezit příjem kofeinu v těhotenství na 300 mg denně, jiné organizace, jako např. Americká společnost porodníků a gynekologů nebo Norský úřad pro bezpečnost potravin, doporučují nižší hodnotu, a to 200 mg denně. A proto si klidně dopřejte jednou denně hrnek kávy nebo čaje s partnerkou jako doplněk k siestě nebo pár kostiček čokolády jako dezert po zdravém obědě.
Neumyté a syrové potraviny obecně
Na neumyté a syrové potraviny je potřeba si dávat pozor neustále a nejenom během těhotenství. Ale právě v době, kdy je vaše družka v požehnaném stavu je tomuto třeba věnovat zvýšenou pozornost. Nemyté a syrové potraviny mohou mít na povrchu nebo uvnitř škodlivé bakterie a látky obsažené například v hnojivech nebo různých ochranných postřicích. Vždy je třeba vše řádně omýt. Většina druhů ovoce a zeleniny je poživatelná i v syrovém stavu, a proto je možné, že během přípravy se dostane pár neumytých kousků přímo do pokrmu. A taky jste určitě někdy snědli cherry rajče nebo kuličku hroznového vína při vybalování nákupu rovnou z obalu. A tomuto je potřeba se vyhnout. Stejně tak je nutné během přípravy pokrmů umývat několikrát používané nádobí, které může sloužit k přenosu nežádoucích látek z potravin. Riziko vážného onemocnění není nijak vysoké, ale šance tu je a z tohoto důvodu je potřeba si dávat pozor.
Sladidla – náhražky cukru
Náhradní sladidla lze zjednodušeně rozdělit na přírodní sladila získávaná například z ovoce (fruktóza, sorbitol, thaumatin a steviosid) a na umělá (syntetická) sladidla (sacharin, aspartam, cyklamát a acesulfam K). Přírodní sladidla jsou v těhotenství povolena i přesto, že některá z těchto sladidel mohou mít při užívání ve větším množství vedlejší účinky. Například sorbitol může mít projímavé účinky. Naopak užívání umělých sladidel se v těhotenství nedoporučuje vůbec a to proto, že zatím nebyla prokázána míra škodlivosti těchto sladidel a jejich vliv na vývoj dítě. Užívání většího množství jakéhokoliv sladidla je tedy lepší minimalizovat, příp. konzultovat s odborníkem.
Závěr
U výše uvedených potravin není v těhotenství doporučená především pravidelná konzumace a konzumace většího množství. Opravdu se nemusíte s partnerkou hádat, kvůli jednomu rohlíku s paštikou, který si dala k snídani. A ani sklenice kofoly, co si dala po večeři na chuť, není důvodem k obavám o dítě. Pokud si však dopřává čtyřikrát týdně k obědu půl kila žraloka, je vhodné toto množství značně omezit. Případnou náhradu výše uvedených potravin můžete najít v našem dalším článku.
Pokud hledáte zajímavé recepty anebo přemýšlíte, jak zdravě ozvláštnit jídelníček určitě zamiřte na stránky Countrylife.cz. Najdete tam recepty, zajímavé články na téma zdravé výživy a životního stylu a velký výběr BIO produktů.
Článek vznikl ve spolupráci s ....
MUDr. Michaela Vančatová
email: michaela@michaelavancatova.cz
Jsem maminka se zkušeností s neplodností, expertka na zdraví bez chemie a vášní pro homeopatii a přírodní léčbu.